A gyáriparos férfi és a lelkész lánya – Észak és dél

Észak és dél (North and South) (2004)

Elizabeth Gaskell regényéből készült. Bár én a könyvet még nem olvastam, hiszen csak tegnap láttam filmet, de azt mondják a könyv egy történelmiregény míg a film romantikusabb. Nekem nagyon tetszett. Vannak, akik azt mondják, hogy sokkal jobb a Büszkeség és balítéletnél, meghogy a főszereplő férfi jobb, mint Mr. Darcy. Én ezzel nem értek egyet, mert két különböző korban játszódik, ez a 19. század vége, míg a BB a 19. eleje. Szinte lehetetlen összehasonlítani. A könyvek közül majd meglátom, de a filmekben nagyon nehéz lenne dönteni. Thornton, pedig nem jobb Darcynál. Elismerem, hogy Richard Armitage nagyon aranyosan mosolyog a végén, de azért nehéz lenne az udvarias és kedves Mr. Darcyt legyőzni. Bár még csak május óta vagyok fanatikus Büszkeség és balítélet rajongó és ezt még csak egyszer láttam, de a két kedvenc Darcymat NEM lehet legyőzni, akármilyen rendes pasi John Thorton! Amúgy ez egy négy részes BBC sorozat (igaz, hogy én egyben néztem meg kb. 4 óra alatt 😀 ). A zenéje gyönyörű: http://www.youtube.com/watch?v=sGSsnOq6Q10&feature=related A képi világáról viszont ezt nehéz lenne elmondani, mert nagyon szürke és füstös a miltoni táj. Bár a legvége nagyon jó (utolsó 10 perc a negyedik rész 41:42-től)

A történet dióhéjban: Richard Hale lelkész feleségével és leányával elköltözik a gyönyörű déli Helston-ból egy déli megyéből, Hampshire-ből az északi dolgos és gyáriparos Milton városába.  Margaret Hale nehéz szívvel hagyja el szeretett otthonát, de engedelmeskedik édesapja akaratának. Mr. Hale tanítóként kezdi keresni a kenyerét. Régi egyetemi barátja révén ismerkedik meg Mr. Thorton-nal, aki segít nekik keresni lakást. Margaret beszélni szeretett volna vele, de sajnos a gyárban Thornton éppen megver egy pipázó munkást (gyapotgyárban nem a legszerencsésebb).

A helyzetet bonyolítja, hogy a gyárosnak 400 font adóssága van és, hogy a munkások sztrájkra készülnek a jobb fizetés reményében. De csak pár hétig tartanak ki, mert pár gyáva és szánalmas alak erőszakot akar alkalmazni Johnnal szemben. Mrs. Hale megbetegegedett (eleve egy hisztis nőszemély, szerény véleményem szerint túl tesz még Mrs. Bennet-en is) és ezért Margaret megy el, hogy egy vízágyat kérjen kölcsön Mrs. Thortontól (John édesanyja). Na és pont mikor megy? Naná, hogy akkor amikor a szánalmas gyávák megtámadják a gyárat. Jól bezárkóznak, de Margaret azt mondja Thorntonnak, hogy álljon ki eléjük és próbálja békében haza küldeni ezeket az éhezőket. Thornton ki is megy (mert hát lassan kezd beleszeretni Margaretbe, úgyhogy őérte bármit 😀 hehe), de nem sikerül lecsillapítani azokat az idiótákat, Margaret látja, hogy hibát követett el és ő is kimegy, hogy védje Thortont (a nő mivoltával). Először megpróbálja elküldeni a csőcseléket, aztán meg elkezdi ráncigálni Johnt, hogy menjenek be (a nyaka köré fonja a karjait ohhh…). Ekkor John Boucher (egy nagyon elkeseredett többgyermekes apa) el akarta találni Thortont, de elhibázta így Margaretet találta el. Na erre persze eléggé felhúzta magát Thornton a könyvben elvileg valami ilyesmit mond (egy Port.hu-s hozzászólásban olvastam):   “Óh Margaret, én Margaretem! Senki nem tudja mit jelentesz nekem! -te vagy az egyetlen nő, akit valaha is szerettem.” Hát ez oltári jó! Aztán jönnek a katonák, és elkergetik a szegényeket. Margaretet meg beviszik a házba. Thornton eltűnik megnyugtatni az íreket (,akiket a sztrájkolók helyett hívni dolgozni), de mire visszajön addigra Margaret már hazament. Másnap hálából (,hogy megmentette az életét) és szerelemből megkéri a kezét, de az kerekperec visszautasítja (csacsi-csacsi Margaret). 🙂

Két fontosabb dolgot kihagytam:  Margaret jóba lesz Bessy Higginssel (aki beteg) és az apjával Nicholassal, aki meg szakszervezeti vezető. A másik meg, hogy Margaretnek van egy bátyja Frederick, aki tengerész volt, de részt vett egy lázadásban a kegyetlen kapitánya ellen, ezért Spanyolországban bújkált. Fred hazajön, amikor anyja haldoklik, de csak titokban.  Amikor édesanyja már halott, akkor visszaszökik és Margaret elkíséri éjjel az állomásra, ahol Thornton meglátja, amint megöleli a bátyját és féltékeny lesz :).  Meg jön valaki régebbi ismerős, aki beakarja  köpni Fredericket és elkezdenek verekedni, később a csávó meghal: elvileg a verekedés közben szerzett sérüléseibe. Bessy Higgins is meghal. Aztán Boucher vízbe fojtja magát. Nemsokára megy utána a felesége is, így 6 gyereket hagynak magukra, akiket Higgins és márcsak egyetlen leánya, Mary vesznek gondjaikba. Margaret tanácsára Higgins nagy nehezen sokadik próbálkozás után Thornton gyárában vállal munkát.  Jóba is lesz Johnnal és közösen megtervezik, hogyan egyenek olcsóbban az emberek az üzemnél (nagy adag élelem olcsóbban).  Fanny, John húga férjhez megy Mr. Watsonhoz, aki spekulációkat ajánlgat Thorntonnak, de mivel ezek a műveletek kockázatosak ezért nem megy bele.  A gyár végülis csődbe megy, mert Thornton tartja magát az elveihez. Mr. Hale, amikor meglátogatja Oxfordi barátait, például Mr. Bellt, aki nem mellesleg Margaret keresztapja és a Marlborough gyár jó pár részvényének tulajdonosa, meghal álmában.  Margaret egyedül marad és elköltözik Londonba nagynénjéhez. Bár Thornton még mindig abban a hitben él, hogy más férfit szeret.

John megtudja Higginstől a gyár utolsó napján, hogy az akit látott az Miss Hale bátyja volt (nagy megkönnyebülés). Ezután elmegy Helstonba, hogy megnézze hol nőtt fel a szerelme. Margaret meg pont ekkor megy Miltonba egy üzleti ajánlattal. Mivel a férfit ott nem találja ezért visszaindul Londonba. Félúton egy állomáson találkoznak. A fiatalember édesen mosolyog és beszélgetni kezdenek ki hol járt és merre tart. Aztán Margaret közli az ajánlatát, hogy a Marlborough gyárba fektetné be a pénzét, mert így “nagyobb a profit”. De ez csak puszta üzleti ajánlat és nem muszáj Thorntonnak, pont hogy ő tenne szívességet neki. John ekkor megfogja a kezét, erre szerényen ő is megfogja aztán kézcsókot ad a leány, utána Thornton nagy vigyorogva gyengéden csókolgatni kezdi szíve hölgyét.

Az állomáson elhangzik, hogy a londoni vonat indul egy percen belül, ekkor Margaret ott hagyja a kétségbeesett Thorntont, DE csak a csomagját kéri el Henrytől (aki Margaret uokatestvérének sógora és aki a történet elején megkéri a kezét, de visszautasítja és most meg elkísérte Miltonba), aztán elbúcsúznak. Visszamegy Johnhoz, aki nagyon örül és beszállnak a vonatba.   HAPPY END!!!                                                                                                                        Tudni kell, hogy én a film szerint meséltem el. De szerintem nagyon jó volt. Bárkinek tudom ajánlani! A könyvről itt írtam: http://blogolok.ingyenblog.hu/?p=120

Szereplők:                                                                                                                                                                                            Daniela Denby-Ashe (Margaret Hale)

Tim Pigott-Smith (Richard Hale)
Richard Armitage (John Thornton)
John Light (Henry Lennox)
Lesley Manville (Maria Hale)
Sinéad Cusack (Hannah Thornton)
Brendan Coyle (Nicholas Higgins)

  Következő Következő

a

2 comments

  • gemma on 2012. szeptember 9. vasárnap at 15:31
   Author

  Az utóbbiban sajnos nem értünk együtt, de kinek mi tetszik (jobban 🙂 ). De nagyon örülök, hogy jónak taaláltad. 🙂

  • kathie on 2012. augusztus 20. hétfő at 21:01

  Tetszett ez az összefoglalód. A könyvet még én sem olvastam, de nekem Thornton sokkal szimpatikusabb mint Darcy, annak ellenére hogy egyetértek azzal amit írtál a két mű és karakter összehasonlításának lehetetlenségéről. Azt mondják az Észak és Dél könyv inkább a gyárosok és munkások kapcsolatára, a kor társadalmi problémáira nagyobb hangsúlyt fektet, mint Margaret Hale és Thornton szerelmére. Thorntonban szerintem több élet van mint Darcy-ban… őt sosem tudtam igazán megkedvelni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.