Vélemények

Ha valaki nézelődött már ebben a blogban akkor láthatta, hogy én mit gondolok a Büszkeség és balítéletről. De mások véleményéről nem nagyon írtam. Most összefoglalom a saját véleményemet, meg amiket másoktól láttam. Ez főleg a 2005-ös filmre vonatkozik.

Vannak elfogultak, akik a BBC sorozatba szerelmesek, meg a Colin Firth “Mindörökké Mr. Darcy” kórban szenvednek.                                                                                                     Vannak olyanok, mint én, akiknek nagyon tetszett a 2005-ös és az 1995-ös is. Azt gondolom, hogy a BBC-s nagyon jó, követi a könyvet, de leginkább Colin Firthért és az ő édes mosolyáért, na meg persze a vizes inges jelenetért nézzük meg a sorozatot. A 2005-öshöz, annyi hozzáfűzni valóm van, hogy a szereplők szebbek (vitathatatlan tény, hisz a BBC-sbe összvissz Colin Firth a csinos és szép, meg azért a Bingley is aranyos), a zene az valami gyönyörű (Dario Marianelli nagyot alkotott) és jól illik a filmhez, az érzelmek szerintem sokkal jobban kijönnek, a tájak nagyon szépek és szerintem még egy fontos van: Matthew Macfadyen lánykérése (igazából mind a kettő) nagyon jó. Na ja, ez az én véleményem, de ettől még nagyon szeretem ezt a két feldolgozást.

Mellékvágány, de csináltak egy olyat is, ami a mai korban játszódik, azt hiszem 2003-ban készült, de ez mindegy. Hát, ha valaki megnézi port.hu-n a Darcyt, azok közül aki látta vagy az 1995-öst vagy a 2005-öst szerintem elröhögi magát. Ez, hogy képzelte, hogy Darcy lehet azzal a randa képével (bocsi, ha valakinek a lelkébe gázoltam)? Ezt szerintem csak az nézze meg, aki nem látta még az eredeti korban játszódóakat. Meg mi az már, hogy Elizabeth Bennet írónő? Meg még van valami indiai musical az elvileg jó, de még nem láttam.

 Ez?

    Vagy ezek? Szerintem egyértelmű.

Mások véleménye. Igazából sokat olvastam pozitívat/negatívat, volt ami teljesen lefikázta a 2005-öst, de volt ami dícsérte.                                                                                                       Pozitív:                                                                                                                                              http://moviemind.blogter.hu/116184/buszkeseg_es_balitelet   Van egy mondat, ami már nekem is eszembe jutott és én is így gondolom: “Múltkor azon filóztam, hogy az ideális feldolgozása a regénynek az lenne, ha a sorozatot és a filmet összegyúrnánk.” Ez tényleg így lenne jó: 6 részben a könyvet követve a 2005-ös szereplőkkel és zenékkel. Amúgy a blog írójának nagyon sok mindenben igaza van és sok mindenről én is így gondolkodok.

http://www.sg.hu/cikkek/42557/buszkeseg_es_balitelet_kosztumos_romantika Itt kicsit gyengének mondja, Szerintem Darcy nem vérszegény, Lizzynek szép arca van, de nem ő a legszebb hanem Jane. De ettől független jó kritika, ahhoz képest, hogy férfi írta.

http://www.hokum.hu/2011/05/pride-prejudice-buszkeseg-es-balitelet.html

http://cspv.hu/cspv_film/_info.html?film_id=03723&sajto=1

Negatív:                                   http://index.hu/kultur/cinematrix/kritika/p_p0202/   Méghogy Matthew Macfadyen nem jó pasi? Tök hülyék és elfogultak. Persze Colin Firth nagyon-nagyon jó Mr. Darcy, de Macfadyen sokkal férfiasabb, ő is tud aranyosan mosolyogni… stb. “Hiába mondogatja a rendező, hogy nem akarta Keira Knightley-t főszereplőnek, mert túl szépnek tartotta a szerepre, de ez akkor is egy egyszemélyes üdvöskefilm, ahol a csillogó sztár mellett semmi keresni valója egy tehetséges és jóképű partnernek, mert csak elnyomná. MacFadyen tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak, nincsenek arckifejezései, a tartása pedig olyan, mint egy meszet evett rókának…” Baromság! Ilyesmit akár az 1995-ösről is el lehetne mondani csak ott Colin Firth a sztár. De ez nem igaz.    “De az már végképp felfoghatatlan, hogy legalább miért nem utánozta le a filmtörténet talán legerotikusabb jelenetét, amikor Mr. Darcy a pemberley-i birtokán kimászik a tóból.”   Egyrészt NEM mászik ki a tóból csak beleugrik és uszik, másrészt, ha leutánozták volna akkor az lenne a baj, meg minek? Miért kéne egy tök ugyanolyat csinálni? Amíg olvastam csak ilyenek jártak az eszemben.

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/lizzy0131/  “Bridget Jones ugyanolyan kilátástalannak gondolja jövőjét, és ugyanúgy keresi a hozzá illő férfit, mint két évszázaddal előtte Elizabeth Bennet…” Lizzy egyáltalán nem találja kilátástalannak a jövőt, de az igaz, hogy keresi a hozzáillő férfit (miért ne keresné?).  “…Bridget Jones Darcyját is az a Colin Firth játszotta, akit lányok milliói bámultak csodálattal, ahogy kimászik a pemperley-i halastóból.” Colin Firth még mindig nem mászott ki a tóból. 😀 Van írva egy olyan, hogy Keira Knightleynak ez volt az álom szerepe. Sok színésznek van ilyen, hogy szeretne valamiben játszani és ez motiválja a színészi karrier felé. Ez nem olyan nagy csoda. Az meg, hogy diszlexiás és 14 évesen olvasta el, nagy ügy, de elolvasta és szereti akkor mi itt a baj? Anyukám 50 éves korában olvasta először miután nekem tetszett (13 évesen). Ettől még ő is szereti. A többi, hogy Austen-biznisz van, ehhez csak annyit, hogy lassan mindenből pénzt csinálnak.

Hát ezek úgy lefikázzák a 2005-öst! Akik ezeket írták, azok tartoznak az elfogultak, akik a BBC sorozatba szerelmesek, meg a Colin Firth “Mindörökké Mr. Darcy” kórosok közé. Persze a zenéjéről egy szó se, a tájképekhez semmi hozzászólás, mennyivel szebbek a színészek… Tudom, hogy egy kicsit erősen mondtam meg a véleményem csak igazságtalanok a filmmel kapcsolatban. Tiszteletben tartom, hogy ők így vélekednek, de ennyire nem rossz, mint amit mondanak.

a

2 comments

  • gemma on 2012. szeptember 9. vasárnap at 15:37
   Author

  Igen, azóta már én is elolvastam a Bridget Jones naplóját. Azt viszont tudtam, hogy nem véletlenül Darcy-nak hívják Markot. 🙂 Az idegesítő Bridget-et meg sajnos nagyon összemossák a B&B-vel.

  • kathie on 2012. augusztus 20. hétfő at 21:13

  Én nem szeretem Keira Knightley-t de a 2005-ös film sokkal jobb még ha nem is annyira könyv hű. Sokkal nézhetőbb. A musical a Mátkaság és legényélet.
  Helen Fielding pedig a B&B Mr. Darcy-járól mintázta Bridget Jones pasiját éppen ezért játszotta őt is Colin Firth. A könyvben sok utalás is van az 1995-ös sorozatra. De Bridget Jones elég idegesítő és hülye, nem kellene Lizzie-vel egy lapon emlegetni. ( A magam részéről Jane párti vagyok 2005 óta.)

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.