Az Észak és dél könyvben

Ma olvastam el Elizabeth Gaskell regényét teljesen, és mit mondjak megdöbbentem. A könyv jobban tetszett, mint a film, valahogy az adaptációba olyan hülyeségeket szőttek bele, ami a könyvben nincs is. Ettől független még mindig tetszik a film is (Richard Armitage-ért bármit :D)

Elizabeth Gaskell - Észak és Dél

Az jutott az eszembe, hogy a 2005-ös Büszkeség és balítéletet láttam már szidni, mert nem nagyon könyvhű. Ez erre is igaz, kicsit jobban is megcsinálhatták volna. Más-> láttam pár hozzászólást a port.hu-n (minden filmre ott vagy az imdb-n keresek rá), ezek arról szóltak, hogy a könyvben alig észrevehető a szerelmi szál (ez egyáltalan nem igaz) és, hogy inkább történelmi regény. Na ja, sokat ír a munkásokról, de leginkább Margaretről van szó, és igen Mr. Thorntonról <3

Ehhez tartozik, hogy egyszerűen nem lehet semmibe venni, azt ahogy Thornton beszél a lánnyal és ahogy féltékenykedik, meg segít neki pedig, azt gondolja szíve hölgye örökre elutasította. Plusz a kő dobálós résznél ez: “Bevitte a lányt az ebédlőbe, és lefektette a kanapéra. Gyengéden tette le, és mikor belenézett tiszta, fehér arcába, elárasztotta az érzelem. Egyszeriben megértette mit is jelent neki, és fájdalom hasított a szívébe: -Ó Margaret, én Margaretem! Immár nem mondhatom el, mit jelentesz számomra! Itt fekszel hidegen, mint egy halott. Te vagy az egyetlen nő, akit valaha szerettem! Ó Margaret, Margaret!” Aztán a lánykérés, meg a vége, meg… (elragadnak az érzelmek), szóval most mondja nekem valaki, hogy ez nem romantikus, és khm a nagy része erről szól (ha az ember túlélte Mrs. Hale nyafogását, meg pár munkásos részt)

Az írónő nagyon jól ír, neki is van egyfajta humora (, mint Austennak, de nem ugyanolyan), például Mr. Bell beszólásai néha igazán poénosak (másik kedvenc, amikor Higgins úgy írja le Thorntont, mint egy két lábra állított bulldog felöltöztetve). Végülis a könyvet és a filmet is ajánlom bárkinek, de ne lepődjön meg a különbségen. A filmről itt: http://blogolok.ingyenblog.hu/?p=106

Egyébként visszavonom, amit még a filmnél írtam, hogy Darcy nem cserélhető. Úgy vagyok vele, hogy ha Büszkeség és balítéletet látok/olvasok, akkor Mr. Darcy a legjobb (meg azért alapból is), de ha Jane Eyre vagy Észak és delet olvasok/látok, akkor Mrs. Rochester vagy Mrs. Thornton szeretnék lenni.

a

6 comments

Skip to comment form

  • M on 2016. december 19. hétfő at 22:06

  Szia! A könyvet még nem olvastam, de láttam a filmet, ami az egyik nagy-nagy kedvencem. Csak ajánlani tudom!:) Nagyon szép ismertető a könyvről amit írtál, kedvet kaptam hozzá, hogy elolvassam. Köszönöm!:)

  • minervatra on 2013. október 29. kedd at 20:35

  Tudom, hogy egy kicsit későn írok már vissza, de esetleg annak aki keresi, itt el lehet olvasni magyarul: http://www.scribd.com/doc/28404913/Elizabeth-Gaskell-Eszak-es-Del

  • Farda Judit on 2013. március 19. kedd at 14:10

  Már régóta keresem a könyvet ( magyarul inkább), de nem tudom megvenni. Nem tud valaki segíteni?

  • kertész klaudia on 2012. április 6. péntek at 23:56

  hát ti hülyék vagytok mik nem tecenének nektek igazi parlamentek ami má meg va rozsdásodva

  • gemma on 2011. november 1. kedd at 13:12
   Author

  Köszönöm. Örülök, hogy tetszett. 🙂

  • Gaál Judit on 2011. szeptember 10. szombat at 13:39

  Végre valaki magyarul is ír erről a szép könyvről és az adaptációról! 🙂
  Azok közé tartozom, akik először a minisorozatot látták, és csak utána sikerült hozzájutnom a regényhez (hálistennek angolul, úgy még megragadóbb). Én továbbra is mindkettőt nagyon szeretem, bár úgy tartom, hogy két teljesen más dologról van szó. A több, mint 150 évnyi időeltérés a könyv és a film között ugyanakkor legalábbis részben megmagyarázza az eltéréseket. A BBC-sorozat készítői, és talán Richard Armitage is elmondták, hogy szerették volna a mai kor nézői számára is értelmezhetővé és élvezhetővé tenni a filmet (ezért maradt ki belőle a könyvben olyan nagy hangsúlyt kapó vallásos szál – ott sokszor fél fejezeten keresztül hitről és Bibliáról beszélgetnek; ezért a csók a film végén – bár az a regényben is ott van, ha virágnyelven is … :-), és talán ez magyarázza Mr. Thornton erőszakosságát az első részben, bár az egy olyan változtatás, ami nekem sem tetszett igazán). A céljukat el is érték, a sorozatnak azóta is hihetetlen sikere van.
  A Gaskell-féle mű pedig véleményem szerint egy gyönyörűen megírt 19. századi romantikus regény, amely kőkemény társadalmi kulcskérdéseket is boncolgat. Ezekről az angol fórumokon nagyon érdekes beszélgetéseket lehet olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.