«

»

jún 22

Egy híres szerző, híres művének folytatása Julia Barrett – Önteltség és önámítás

Julia Barrett: Önteltség és önámítás

Ez a könyv a Büszkeség és balítélet egyik folytatása (a másik Joan Aiken: Lady Catherine nyakéke , de ezt még nem olvastam). Szerencsére nem a két szerelmes történetét folytatta, mert azzal teljesen el lett volna rontva a könyv (bár az igazat megvallva én Lizzyért és Darcyért szeretem a Büszkeség és balítéletet).  Itt Miss Georgiana Darcy élete van folytatva egy évvel Lizzy és Fitzwilliam házassága után. Először jön Heywood kapitány a tengerésztiszt, aztán pedig Mr. James Leigh-Cooper az az építész, akit Darcy Pemberley birtoka felújításáért hívott. Jönnek még bonyodalmak, Mrs. Philips-t börtönbe zárják, mert elvileg “csipkét lopott az ifjú Turner boltjából”. Ezenkívül újra jön George Wickham is Georgiana teljes kétségbe esésére, és újra kellemetlen pillanatokat kell átélnünk szereplőinkkel. Elizabeth Sir Geoffreyval küzd, a Darcy testvérek keresztapjával és a Derbyshire-i szomszédsággal, hiszen ő alacsonyabb sorból származó leány és rengetegen súgnak össze a háta mögött a hirtelen meggazdagodás és a Bennet családot ért botrány miatt. Szerencsére minden jó, ha jó a vége: a bűnösök lelepleződnek és a szerelmesek egymásra találnak. Szerencsére Lizzy és Fitzwilliam a legnagyobb boldogságban és szerelemben élnek tovább. Bár lehet, hogy mikor a Büszkeség és balítélet végére értünk, akkor másként képzeltük el a jövőjük alakulását, de ez is egy verzió. A könyv persze nem olyan jó, mint az eredeti, de különben kellemes olvasmány. Viszont olyan hibák vannak benne, amiken nehéz szemet hunyni:

1. az írónő szerint Darcy anyját Lady Susan-nak hívják, holott a B&B-ben kétszer is leírják, hogy Lady Anne volt

2. Austen a B&B végén leírja, hogy Darcy-ék és Wickham között, pusztán annyi kapcsolat volt a könyv befejezése után, hogy Lizzy néha küldött pénzt Lydiának.

3. A B&B-ben nincs leírva sehol se, hogy Darcyt -> Fitzwilliam Henry Darcy-nak hívnák.

4. A szereplők valahogy teljesen mások lettek.

5. Szinte sablonosan hasonlít a történet a B&B-re.

6. Georgiana sokkal lázadóbb, nem az a szende félénk lány, mint a B&B-ben.

És még folytathatnám, tehát kicsit rosszul eshetnek a hibák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>