«

»

Már 14

Anonymous

Vajon tényleg Shakespeare írta a Rómeó és Júliát? A Hamlettet? A Macbeth-et? Senki se tudja. Lehet, hogy igen és lehet, hogy nem. Lehetséges, hogy Will Shakespeare írástudatlan színész volt, aki más műveivel vált híressé? Ez is egy verzió.

Tegyük fel, hogy a Tudor kori I. Erzsébet Angliájában járunk. Több különböző időpont között ugrálva ismerjük meg a történetet. Egy olyan férfiról, aki rajongott a költészetért és tehetséggel írt, de nemesi rangja miatt az egész család eltitkolta ezt a “ördögtől származó tudományt”. Miközben a királyjelöltek kiválasztásáért folyik a küzdelem sötét családi titkok kerülnek napvilágra. A művész életét követjük végig, aki a műveit egy másik színíró segítségével bemutatja, aki viszont, hogy ne az ő neve alatt jelenjenek meg a darabok, ezért szerző nélkül mutattatja be. Az előadáson a  nézők a szerzőt követelik (akkora sikert ér el), ezért a pénz reményében hirtelen elhatározással egy színész, William Shakespeare lép ki a színpadra, mint az “író”. Csúcsig tör, mert folyamatosan kapja a műveket Edward de Oxford grófjától (a tehetséges nemestől). A kétórás film végére minden piszkos rejtély kiderül a néző legnagyobb megdöbbenésére.

Wow. Ennyit tudok hozzászólni. Egy nagyon jó, nagyon érdekes film volt, mindenkinek ajánlom, aki kedveli a Shakespeare-hez kapcsolódó mozikat (Rómeó és Júlia, Szerelmes Shakespeare…). A csavaroktól nekem személy szerint leesett az állam. Azért nem szívesen éltem volna velük egy időben, amilyen ronda dolgokat műveltek, de ez a film tényleg elképesztő. A megnézése után én komolyan elgondolkodtam, hogy vajon igaz-e? Ez sajnos nem valószínű, hogy kiderül valaha is… bár ennyire biztos nem lehet reális, gondolom, hogy az egészet valaki kitalálta, de egy pillanatig eltöprengtem rajta.

Nekem a kerettörténet is tetszett, ami bár igaz, hogy nem volt hosszú, de mégis jól néz ki, hogy egy színházi előadás keretében mutatják be ezt a sztorit. Jó volt, ahogy az előadásból átment filmbe. 🙂

Jamie Campbell Bower (a fiatal Oxford)
Rhys Ifans (Edward de Vere)
Vanessa Redgrave (I. Erzsébet királynő)
Sebastian Armesto (Ben Jonson)
David Thewlis (William Cecil)
Derek Jacobi (felvezető)
Joely Richardson (Tudor Erzsébet hercegnő)
Xavier Samuel (Henry Wriothesley)
Rafe Spall (William Shakespeare)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>