Superman 1978

Hogy is mondjam? Az igazat megvallva sose szerettem Superman-t. Ő már a túl szuper kategóriába tartozik, akinek összvissz két gyenge pontja van: a kryptonit és a szerelem. A végső megoldás meg, az ahogyan megmenti Lois-t. Jézusom, az azért nagyon gagyi volt. Egyébként nem rossz film. A vetített háttér engem nem szokott zavarni (más szerint meg ezzel már nem is lehet jó film egy régi mozi, de hát könyörgök a repülést 78-ban, hogy csinálták volna meg?). A zene erősen hajazott a Star Wars zenéjére, amikor először meghallottam kapásból az jutott eszembe.

Az alapsztorit (“A távoli Krypton bolygót közelgő katasztrófa fenyegeti. A megsemmisülés küszöbén azonban a vezető Tanács inkább bűnözők elítélésével foglalkozik és nem akarván pánikot kelteni, inkább elhallgatják a nép elől az elkerülhetetlen véget, melyet maguk is kitalációnak vélnek. A pusztulásban csak Jor-El (Marlon Brando) hisz, aki ezért egy űrhajóban elküldi fiát a galaxis másik végén lévő Földre, minden tudását és tapasztalatát átadva neki útravalóként… 1938-ban a hajó becsapódik kis planétánkon és a gyermeket Martha és Jonathan Kent (Phyllis Thaxter és Glenn Ford) találja meg. Az idős farmerházaspár aztán magukéként neveli fel a gyermeket, aki fokozatosan ébred rá rendkívüli képességeire és fogadott apja halála után rátalál igazi apja örökségére a messzi, jeges északon… Évekkel később Metropolis legnagyobb napilapjánál, a Daily Planetnél új újságíró kap állást: Clark Kent (Reeve), aki túl udvarias, túl gyáva és túl becsületes ehhez a munkához. Vele együtt pedig hamarosan feltűnik egy repülő, óriási erővel bíró, mellkasán S-betűt viselő férfi, aki szupererejét az igazságtalanság elszenvedőinek és a katasztrófák áldozatainak megsegítésére fordítja – eközben belopja magát Metropolis lakóinak szívébe… A hirtelen megjelent jótevő viszont szemet szúr a magát a legnagyobb bűnelkövetőnek tartó Lex Luthornak (Gene Hackman) és kompániájának (Valerie Perrine és Ned Beatty). Luthor kieszel egy tervet, amivel óriási pénzt kaszálhat, csupán pár millió embernek kell meghalnia érte… Az időközben Superman nevet kapott hős nem hagyhatja, hogy újdonsült ellenfele véghez vigye ezt az akciót, de nem is sejti, hogy Lex ismeri a gyenge pontját: mert bizony a zölden világító kő, a kryptonit elveszi a bátor földönkívüli minden erejét!” Forrás: http://transfesser.blog.hu bocsi, hogy ezt így kimásoltam, de negyon jól leírta a történetet) nem kell szidni, olyan amilyen.

Superman/Clark Kent (Christopher Reeve): kicsit nyálas, kicsit túl fantasztikus, Clark-ként meg szörnyen ügyetlen, de még nekem is tetszett, ahogy azon a terasz féleségen Lois-ra mosolyog. A ruházata: ki az a hülye, aki kívül hordja az alsógatyáját? De nem szemétkedek, mert én meg Batman-fan vagyok, ő meg denevérszárny alakú köpenyt visel. Lois Lane (Margot Kidder) ebben a filmben azon kívül, hogy nagyképűsködött, beleszeretett a híres és jól kinéző Superman-be, miközben Clark Kent-ként lenézte és néha hisztérikusan sikított és segítségért kiabált, azon kívül nem volt sok dolga. Bevallom nem szerettem Lex Luthor-t (Gene Hackman), mert egy egoista bunkó, akit nem izgat pár millió ember halála (bár nem ő lenne az első) és csak a pénzért és az “évszázad bűnözője” címért ennyi hülyeséget elkövetni? Nem is tudom. A színészek közül tehát nekem talán csak maga Superman tetszett, meg Jimmy a Daily Planet fotósa, aki aranyosan poénkodott. Akit érdekelnek a képregény adaptációk vagy Superman-őrült, az mindenképpen nézze meg!

a

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.