Anna Karenina

Olvastam már a könyvet kb. fél évvel ezelőtt, de a filmet csak most szereztem meg. Az 1997-es Sophie Marceau és Sean Bean főszereplésével készültet néztem meg. Bár szép történet, végülis sosem szerettem meg igazán (a vége miatt nem meglepő módon).

Igazából arról szól, hogy 1881-ben a már 8-9 éve Alekszej Karenin a minisztériumokba is bejáratos idősebb úr fiatal feleségeként élő Anna Karenina elment összebékíteni bátyját és sógornőjét, miután Sztyiva (a bátyj, teljes nevén Sztyepan Arkagyevics Oblonszkij) megcsalta Dollyt (a sógornőt, Darja Alekszandrovna Oblanszkajat) a nevelőnővel. Anna a vonaton Vronszkaja hercegnővel utazott, s miközben leszállt onnan összetalálkozott a hölgy fiával a sármos, jó kiállású, Alekszej Krillics Vronszkij gróffal. Hosszú szemezés után szétválnak és legközelebb a Scserbackij hercegnél tartott bálon találkoznak, ahol Kitty-nek (Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja hercegnőnek) Sztyiva sógornőjének teljesen összetörik a szívét. Szegény eléggé odavolt Vronszkijért. Persze a dologból viszony lesz, ráadásul egy idő múlva Anna mindent elmond a férjének. Innentől kezdődik, hogy váljunk/ne váljunk, Anna magával viheti Szerjozsát (a fiát) vagy nem. Innentől nem mondom tovább, csak annyit még, hogy nem a legvidámabbul végződik.

A film nem adta vissza teljesen azt a hangulatot és bizonyos  részeket nagyon leegyszerűsítettek, persze nem várható el, hogy egy sok cselekményes történetet pontosan adjanak vissza, de azért a főbb események itt is megvoltak. A legnagyobb (szerintem teljesen fölösleges) tévedésük, hogy Anna nem vetélt el, hanem egy lányuk született Vronszkijjal, Annie. Azzal nem volt bajom, hogy Levin mesélte el (Sztyiva barátja) és a végén azt hozták ki, hogy ő Lev Tolsztoj (a mű eredeti írója). Az pozitívum volt, hogy Levin összes filozófiai problémáit nem erőszakolták ránk. Sophie Marceau elbűvölő volt és jól adta vissza a karaktert. Sean Bean pedig megtestesült Vronszkij! Bár ez nem tartozik a filmhez, de az idén kijövő új Anna Karenina Vronszkija borzalmas! Egyrészt (túl) fiatal, másrészt nem jó képű, harmadrészt rondára lett sminkelve és szőke! Viszont nagyon szép lesz a látványvilág és nagyon kedvelem Keira Knightley-t, Jude Law-t és Matthew Macfadyent. Visszatérve a szereplőkhöz  Alfred Molina (Levin) nagyon aranyos volt, Mia Kirshner (Kitty) meg szép és kedves.

Anna Karenina (1997) Poster

 

a

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.