«

»

jún 26

Suszter, szabó, baka, kém

Kezdeném azzal, hogy a film megnézése után olvasgattam a port.hu-s kommenteket. Azokra ennyi a válaszom: én nem ájultam be ettől a filmtől, DE fölfogtam első megnézésre a szálakat, pedig bár nem közlöm hány éves vagyok, egyesekre elég égő lenne, hogy felnőtt 35-40 éves embereket lepipál egy tini észben. Ráadásul hozzá kell még tennem, hogy nő vagyok, ÉS van térlátásom, elnavigálom magamat egy térképen és szeretem a gondolkozós filmeket (ahogyan a nyáltól csöpögő romantikusokat is  🙂 ). Elismerem, hogy körülbelül a film felénél kezdett derengeni a helyzet és a végén “a nagy leleplezésnél” végre kb. teljesen átláttam a sztorit, bár sok-sok esemény, csalás és árulás volt közben, és gondolkodtam közben és utána, de azért megértettem. Viszont elismerem, hogy egy 1,5 órán keresztül untam, aztán az utolsó fél órában beindult.

Plusz, ahogy bontakozott ki a történet és egyre több színészt láttam, megállapítottam, hogy úristen a felét ismerem a szereplőgárdának, ráadásul marha jók is vannak köztük. Csakhogy említsek párat: Gary Oldman, Colin Firth, Toby Jones, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, John Hurt, Tom Hardy és még sorolhatnám. Az meg külön tetszett, ahogy az elején Budapesten Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter megjelent.

A magyar vonatkozás megdobogtathatta hazafias szívünket (aranyos volt, ahogy – gondolom – a Nyugatinál magyar indulót játszott a fúvószenekar). Visszatérve a véleményemhez, egy 15-20 percet lehetett volna rajta spórolni. Persze a hangulat eléréséért ilyen hosszúra kellett csinálni, bár pont emiatt vált vontatottá. Nem vártam tőle semmit. Nem is tudtam róla semmit, amikor leültem megnézni. Szóval nem volt se csalódás, se meglepetés.

Port.hu-san írom: SPOILER (amiben a cselekményről írok, akár a végkifejletről is, mint pl most): szóval a Colin Firth által alakított Bill Haydon-t, azaz a legjobb barátját kímélte meg Szibériától Jim Prideaux (Mark Strong) azzal, hogy lelőtte, bár elsőre nem mindenki arra gondol, hogy ez olyan nagy baráti tett. Colin Firth pedig azért mosolyodott el, hogy engedélyezze ezt a tettet, és hogy biztosítsa gyilkosát, hogy egyetért vele és köszöni ezt a cselekedetét. Amúgy mindig sajnáltam szegény szerencsétlen kémeket, hogy nincsen saját életük és bárkivel is kerülnek közelebbi kapcsolatba, el kell űzniük őket a biztonságuk érdekében. Nem csoda, hogy Ricky ki akart szállni. SPOILER VÉGE. Nem tetszett különösebben, de elhiszem, hogy másnak meg nagyon. Hogy megérdemelte a díjakat? Végülis elég profin van megcsinálva, tehát igen. Az biztos, hogy figyelni kell és sokat gondolkodni. Van egy hangulata, és bár sokan hibának róják fel, szerintem nem rossz, hogy a 60-as 70-es években játszódik. Olyan amilyen, finoman lehet szidni, de mindenki vegye észre a jó tulajdonságait is, mégha nem is jött be neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>