Julie&Julia

Ez a film két igaz történet alapján készült. Az egyik Julia Child életéből, amikor férjével, Paullal (, aki a nagykövetségen dolgozott, és mindig áthelyezték, mint például most) 4 évre Párizsba költöztek 1949-ben. Az asszony megunva a céltalan életet, új hobbikba kezd. A probléma ellenben az, hogy szerinte ő csak enni szeret, így nem jön be a kalapkészítő- és bridzs klub se. Viszont megtalálja a tökéletes hobbit a főzés keretében. Egy profi tanfolyamra iratkozik fel kezdőként, de mindenkit lealáz ügyességével, persze sok gyakorlás után. Találkozik két hölggyel, Simone Beckkel és Lousiette Bertholle-lal, akik szakácskönyvet írnak. Beveszik társnak, a közben barátnőjükké váló, Juliat. A könyvre 8 évet szúrnak el, de végül a Knopf kiadó, ezen belül is Judith Jones szerkesztő, meglátja benne a lehetőséget, és megjelenik A francia konyha iskolája címmel. Innentől, bár kicsit hülyén hangzik, de felcsövel Julia karrierje és meg sem áll a saját tv-műsorig.

A másik szál közelebb áll hozzánk, hiszen 2002-ben kezdődik Julie és Eric Powellel. Julie a 2001. szeptember 11-és áldozatok hozzátartozóinak fenntartott lelkisegély szolgáltatónál van, vagyis egy olyan helyen, ahol segítenek feldolgozni a tragédia utáni időket. Eric egy magazin régészeti rovatának szerkesztője. A folyamatos napi robot, és itt is a céltalanság hatására, egy új tervet készítenek. Eric ötletére, Julie elkezd egy blogot írni, ami Julie/Julia projekt címmel, arról szól, hogy egy év leforgása alatt Julie megfőzi az eredeti, első kiadású Julia Child könyv mind az 524 receptjét. A nem kis méretű feladat először jól halad, aztán jönnek a hullámvölgyek. Lehetőség nyílik, hogy vendégül lássák Judith Jonest, de a vacsora a rossz időre és Judith idős korára hivatkozva az utolsó pillanatban lemondódik.

Draft_lens2359443module13279565photo_1230926188JulieandJulia_AmyAdams

Ezután szépen össze is vesznek, mert Eric (hozzáteszem teljesen jogosan) panaszkodni kezd, hogy Julie márcsak az olvasókkal törődik, vele már alig, és minden akadályt végső bukásnak elkönyvelve hatalmas hisztiket csap. Eric el is megy pár napra (mondjuk kettőre), de végül kibékülnek, és sikeresen (ráadásul) véghez viszik a projektet (még a félelmetes és szinte lehetetlen kacsa kicsontozást is). De Julie-nak rá kell döbbenie, hogy a képzeletében élő és a valódi Julia Child közt hatalmas szakadék tátong. Ezt az is bizonyítja, hogy utóbbi tiszteletlennek nevezte, az őt nem kicsit imádó Julie-t. A sorsuk jól végződik, mert Julie-ból befutott, sikeres író lett.

Összegészében nagyon jó kis film, nem kevésbbé jó színészekkel (Julia Child=Meryl Streep; Julie Powell=Amy Adams; Paul Child=Stanley Tucci; Eric Powell=Chis Messina). Mindenkinek ajánlom (márcsak a kajákért is érdemes megnézni—->Bon Apetit!)

a

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.