A Bourne-rejtély

Marseille-től kb. 100 km-re egy halászhajó legénysége egy eszméletlen férfit húz ki a viharos vízből. Hátán 2 lőtt seb és egy bőre alá beültetett kicsi lézerlámpás szerkezet van, ami egy zürichi bankban található széfletét kódját vetíti ki gombnyomásra. A férfi (Matt Damon) nem emlékszik semmire addigi életéből. 2 héttel később kikötnek és elindul Zürichbe, ahol a széfben talál sok pénzt, egy fegyvert és több érvényes útlevelet és személyit az ő fényképével, de más-más nevekkel, pl.: Jason Bourne és John Michael Kane. Mindent a stukker kivételével egy piros hátizsákba pakolt és elment. Bár ő nem tudta, de a bankot figyelték, így többen is a nyomába eredtek. Üldözői elől az amerikai konzulátusra ment be, ahonnan ki kellett menekülnie. A dologban az a különös, hogy bár nem emlékszik semmire, de átlagemberhez képest nagyon profin verekedik és simán lemászott több emelet magasból… Egy mellékutcában összefutott egy nővel (Franka Potente), aki már benn a konzulátusnál is föltűnt neki, mivel vitatkozott az ügyintézővel. Mindenesetre megegyeztek, hogy 20000$-ért cserébe Marie elviszi Jasont (ezt a nevet választotta) Párizsba Jason Bourne lakásába.

Felmentek, de rájuk támadt egy bérgyilkos, akit Jasonnek sikerült legyűrnie. Marie sokkot kapott, Jason pedig elvitte a pénz nagy részét a párizsi vasútállomás csomagmegőrzőjébe. Mivel le lettek fotózva, és ennek bizonyítékát a bérgyilkos táskájában is megtalálták, megváltoztatták Marie színes hosszú tincseit rövid barnára.

Tovább nyomoztak és kiderült, hogy Jason is bérgyilkos, akinek három héttel ezelőtt meg kellett volna ölnie egy Wombosi nevű négert annak jachtján nem messze Marseille-től. Miután még egy üldözőt megölt, Bourne elküldte Marie-t annak bátyjával és egyedül folytatta útját. Felhívta a második bérgyilkos telefonján az őt megfigyelő Conklint, aki Wombosi megölésére küldte. Találkoznak és minden kiderül (márha az ember addigra nem jött rá a nagy részére). Onnan elmenekülve több embert is megölt. Conklint pedig egy harmadik bérgyilkos az egyik munkatársa (a költségvetéssel foglalkozó öregúr) parancsára gyilkoltak meg. Jason megkereste Marie-t és együtt maradtak.

A Bourne-trilógiának ez az első része. Matt Damon egyik fontos filmje, ami egy újabb ugródeszka lett számára. Szerintem jó film, egy minőségi akciófilm. Igazából írogathatnám az unalmas és megszokott mondataimat, hogy a színészek és a zene se volt rossz, de akit érdekel nézze meg, akit meg nem ne foglalkozzon vele. Bár ezt olyan filmnek tartják, ami akciófilm szeretőknek kötelező (a trilógiából legalább az első).

a

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.