Távol Afrikától

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eWZ2adCaKo4[/youtube]
Művelődésem érdekében megnézették velem még pár hónapja A szív hidjai-t és most a Távol Afrikától-t. Az igazat megvallva gyönyörű film, és bár nagyon sírosnak mondják, én itt is (,mint ahogy az előbb említett másik Meryl Streep filmnél is) csak pár könnyet ejtettem (kőkemény csajszi vagyok, pedig néha már a filmek felénél is itatom a nem létező egereket). A zenéje elképesztően hangulatos, és mégha nem is bőgtem szét magam, azért kellőképp melankolikus hangulatba kerültem. Bár picit hosszú, szerintem ez egy olyan film, ami benne lehet a top 500 filmben, amit mindenképp látnod kell mielőtt meghalsz-ban (egyéni lista!). A helyszínek is szépek (főleg a repülős jeleneteknél), és ezt én mondom, aki szerint Afrika egy merő kopár semmi, ami persze nem így van (legalábbis nem mindenhol), csak én sose vágytam oda (ízlések és pofonok, maradok Olaszországnál és az északi tájaknál).

Visszatérve a film egy olyan nő életének egy jelentős szakaszát meséli el, aki dán bárónő létére nem ment férjhez, végül a szeretője bátyjának lett a felesége, akivel elköltöztek Afrikába. “Volt egy farmom Afrikában” mondja többször is, ahol mindenki csodálkozására kávét kezdtek termeszteni (ehhez túl magasan állt a farm, ezért furcsálták). Közben megismerkedik Berkeley-vel és Denys Finch Hatton-nal, a sármos vadásszal (Robert Redford, ki más?), akikkel kellemes estét tölt el, míg férjeura vadászni ment pár hétre/hónapra.

A szerelem nélküli házasságba beleszól a világháború, ami miatt Bror (a férj) is elmegy a határra, azonban egyszer utánpótlást kér otthonról. Karen vállalkozik a veszélyes útra, aminek végén le is feküdnek Brorral. Ennek eredménye lesz, hogy Karen elkapja a szifiliszt “hű” férjecskéjétől. A betegség oly erővel tör rá, hogy hazaküldik Dániába gyógyulni. Az eset miatt Bror felesége visszatérése után nem sokkal a városba költözik. Denys és Karen egyre inkább összebarátkoznak, aztán egymásba is szeretnek (és e így van jól), ám mint minden kapcsolatban, az övékben is felmerülnek konfliktusok, ilyen például, hogy nem házasodnak össze, mert Denys szabadlelkű, és szüksége van a magányra időről-időre. Szét is mennek (pár millió női szív elkeseredik), ráadásul bár abban az évben volt a legjobb kávétermés, mégis csődbemegy Karen, mert leég a pörkölőház. Mielőtt végleg hazautazna kikönyörgi, hogy gondoskodjanak a kijutiairól (azt hiszem így írják), ők az ő szolgái és munkásai voltak, és megbeszélik Denys-sel, hogy a férfi viszi ki az állomásra, azonban lezuhan a repülővel, a gép kigyullad és mindenki tudja mi következik… A nő meggyászolja, és hazamegy, ahonnan soha többé nem megy vissza Afrikába.

Hát igen szuper romantika, szomorú vég, jó színészek, lélegzetelállító tájak és zenék, kis kalandok, és mondjuk 30 másodpercnyi szexjelenet (így is lehet jó filmet gyártani!!!), és igen, ez megérdemelt 6 Oscart, 3 Golden Globe-ot és 2 BAFTA-t.

a

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.