«

»

Júl 12

A szegény rokon felemelkedése

Mansfield Park
Jane Austen harmadik műve. Én úgy 2 hete olvastam, az eleje nagyon unalmas, az első kétszáz oldal kifejezetten borzalmas. A történet ennyi nagyvonalakban (ha a vég kifejletet nem akarod megtudni akkor NE olvasd el a dőltbetűs részt!!!):
Volt egyszer 3 testvér, a középső hozzáment Sir Thomas Bertramhoz Mansfield urához, a legidősebb választotja Mr. Norris a mansfieldi lelkész, míg a legkisebb egy portsmouthi tengerész felesége lett. Mrs. Price 10 gyermeket hozott a világra (az egyik sajnos meg is halt). A náluk sokkal gazdagabb rokonok felajánlották, hogy leveszik a legidősebb leány nevelésének terhét Mrs. Price válláról. A 9 éves Fanny így került a Bertram családhoz (szegénynek ott kellett hagynia William nevű bátyját, akit nagyon szeretett és, aki később tengerésztiszt lett). A gyerekek négyen voltak: Tom, Edmund, Maria és Julia. Mindig éreztették vele, hogy ő csak a szegény rokon. Egyedül a második fiú szerette. Edmund mindig vígasztalta és, ha tudott akkor segített is. Mire Fanny 18 éves lett, már nem csak testvéri szeretettel gondolt unokabátyjára. De Mr. Norris meghalt és új lelkész érkezett a paplakba. Vele és nejével együtt, felesége testvérei is megérkeztek. Mary és Henry Crawford nagyon megnyerőnek bizonyultak, de Fanny valahogy nem szívlelhette a férfit (amúgy Maryt se nagyon csípte, mert az meg elcsavarta Edmund fejét). Henry udvarolgatott Marianak (a probléma, hogy ő már a jegyese Mr. Rushwortnek, aki nem az értelméről híres) és Julianak. Sir Bertram már egy ideje antiquai ültetvényén volt legidősebb fiával. Tom hamarabb jött apjánál és magával hozta, színész barátját Mr. Yatest, aki úgy gondolta, hogy játsszák el a Szerelmesek esküvése című darabot. Edmund bár először vonakodik mégis beszáll színészkedni, mert hogy “ne valamelyik szomszédot kérjék fel, aki miatt biztos az egész környéket meg kéne hívni” (amúgy csak Mary párja akart lenni, aki bár kedveli Edmunot mégse akar az övé lenni, mert az Edmund által választott hivatás a lelkészi). Sir Thomas a főpróba előtt érkezik haza és véget is vet a színházasdinak.
Fannyt bevezetik a társaságba (bált rendeznek neki, ahol nyílvánosan megjelenik).  Henry Crawford érdeklődni kezd iránta (szóval beleszeret). Meg is kéri a kezét és áldásért is folyamodik Sir Bertramhoz, aki meg is adja, de Fanny még mindig nem bízik Crawfordban és nemet mond. Ezért Sir Thomas rettentő mérges lesz és nevelő célzattal vissza küldi Portsmouthba. A nyomor nem változott, Fanny jóban lesz húgával Susannal, de sajnos Williamnek mennie kell szolgálatra így vele nem sokat tud lenni. Portsmouthba Crawford is elmegy, ahol még mindig ostromolja Fannyt (hiába). Bár a leány egészen kezdi kedvelni, de Crawford egy hülye és elmegy és megszökik az azóta Mrs. Rushwortá vált Mariaval. Közben Julia is megszökik Mr. Yates-el.  Tom beteg lesz és Edmund elmegy és elhozza Fannyt és Susant Portsmouthból.  Mary Crawford ezután úgy beszél bátyja és Maria szökéséről, mintha nem is lenne olyan borzasztó hír. Ezzel elásta magát Edmund előtt így már nincs esélye vele. Edmund szerelmet vall Fannynak és összeházasodnak. Tom felépül, Maria és Henry nem házasodnak össze. Maria nagynénjével, Mrs. Norrissal költözik össze. Fanny és Edmund pedig boldogan éltek, amíg meg nem haltak.
A végére nekem egészen megtetszett.
A film:
Patricia Rozema rendezte 1999-ben
Szereplők:
Frances O’Connor (Fanny Price)
Johnny Lee Miller (Edmund Bertram)
Alessandro Nivola (Henry Crawford)
Embeth Davidtz (Mary Crawford)
Hannah Taylor-Gordon (Fiatal Fanny)
Talya Gordon (Fiatal Susan)
Lindsay Duncan (Mrs. Price/Lady Bertram)
James Purefoy (Tom Bertram)
Sheila Gish (Mrs. Norris)
Nem volt rossz film, de azért elég sok bakit követtek el. Ilyen az, hogy:
1. Fanny Susie nevű húgával csak a hazalátogatásakor lett jóban. Ő a bátyjával Williammel levelezett.
2. Henry Crawford nem csinált semmit Mariaval Mansfieldben, hanem csak simán megszöktek.
3. Mary Crawford nem mindenki előtt beszélt olyan tervről, hogy össze kéne házasítani Henryt és Mariat, azt hiszem csak Edmunddal és Fannyval beszélt erről.
4. Fanny nem mondott sose igent Henry Crawfordnak (és nem is csókolóztak).
5. Julia Bertram (kb. egy időben Mariaval) megszökött Yates-el.
…stb.
Persze tudom, hogy minden könyvből készült filmben vannak hibák. Tényleg jó volt, nekem tetszett persze nem volt meg az a varázsa, mint a Büszkeség és balítéletnek (2005). Meg ahhoz képest, hogy Jane Austen könyvből készült volt benne (különösen egy) elég durva jelenet. De ettől eltekintve J. A. fanoknak kötelező!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>